SÜT VE SAĞLIK
Yaşamsal amino asitleri içeren yüksek değerli süt proteini, yaşamsal yağ asitlerini içeren süt yağı, birçok mineral madde ve birçok vitamini ile süt, temel gıda maddesidir.
Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (B2) açısından çok önemli bir kaynak, protein, yağ ve karbonhidrat içeriği ile de enerji kaynağıdır.
Süt şekeri olan laktoz, enerji kaynağı olarak kullanılır, düşük glisemik indekse sahip laktoz, prebiyotik olarak yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olur.
Menopoz öncesi dönemde içilen günde iki bardak süt, kadınlarda kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
İçerdiği protein sayesinde diş minesinin etrafını sararak dişi, asitli gıdaların yol açtığı aşınmadan korur.
Yapılan son araştırmalara göre günde üç bardak süt içilmesi, kan basıncının düşmesine, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur.
İçerdiği mineral, fosfor, protein ve vitaminlerle süt sağlıklı bir içecektir.
Proteinler;
• Vücudun yapı taşlarıdır,
• Enfeksiyonlara karşı antikorların oluşumunu desteklerler,
• Büyüme çağındaki çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için hayati öneme sahiptirler,
• Hücre ve dokuların oluşumu ve onarımına yardımcı olurlar.
B2 ve B12 vitamini;
• B2 ve B12 vitaminleri kardiovasküler sağlık ve enerji üretimi bakımından gereklidir,
• B2 vitamini özellikle çocukların zeka gelişimi, deri ve göz sağlığı için çok önemlidir.
D vitamini;
• Vücudun kalsiyum emilimini artırmaya yardımcı olur,
• Kas zayıflığına karşı vücudu korur,
• Kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir,
• Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir,
• Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir,
• Kalsiyumun D vitaminini taşıması ile kemik ve dişler kuvvetlenir.
A vitamini;
• A vitamini bağışıklık sisteminin fonksiyonu için kritik bir besin öğesidir,
• Göz hastalıklarına direnir ve körlüğü önler,
• Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek cilt sorunlarını engeller.
Kalsiyum ve fosfor;
• Kemik gelişimi ve kemik erimesi riskinin azalmasına yardımcı olur,
• Dişlerin sağlıklı gelişimi için destekleyicidir,
• Kas ve sinir aktiviteleri için destekleyicidir,
• Kasların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Ambalajlı süt içiyoruz çünkü,
• Ambalajlı sütler Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak üretilir,
• Ambalajlı sütler sütün raf ömrünü sadece sütün mikrobiyolojik yükünü azaltarak sağlarken, ambalajsız sokak sütlerine lezzet ve dayanma sürelerini artırmak için katkı maddeleri konulabilir,
• Ambalajlı sütlerde sütün mikrobiyolojik yükünü azaltmak için sütün fiziksel ve kimyasal yapısını, besin değerini, tadını ve kokusunu önemli ölçüde değiştiren kaynatma işlemi yerine, sütün özeliklerini kaynatmaya göre daha çok koruyan pastörizasyon ve UHT işlemleri uygulanır,
• Ambalajlı sütler için kullanılan çiğ süt fabrikalara soğuk zincir bozulmadan ulaştırılırken, çiğ olarak sokakta ve açıkta tüketime sunulan sütlerde soğuk zincir sağlanamadığı için tüketiciye ulaştırılıncaya kadar geçen sürede toplam bakteri yükü artar ve bunun sonucunda ısı ile yok edilemeyen toksinler oluşabilir.