MERAK EDİLENLER?
Tereyağı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına Sütaş güvencesiyle ulaşın.
Tereyağı çocukların beslenmesinde nasıl bir rol oynar?
İçerdiği yüksek orandaki süt yağı sebebiyle zengin bir enerji kaynağıdır.
Beyin sağlığı ve sinir hücrelerinin gelişimi için son derece önem taşıyan ve insan vücudu tarafından meydana getirilemeyen “temel yağ asitleri” tereyağından başka herhangi bir yağda uygun miktarda bulunmaz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) özellikle ilk 2 yaş dönemindeki çocukların, yağda çözülen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran temel yağ asitleri açısından zengin besinlerle, özellikle de süt yağı açısından zengin tereyağı ile beslenmesinin önemli olduğunu belirtmektedir.
Tereyağı ve Margarin arasındaki fark nedir?
Tereyağı, sütün yağının çırpılıp yoğunlaşması sonucu elde edilir. Tamamen doğal bir hayvansal üründür. En az yüzde 82 süt yağı içerir. (Tuzlu tereyağında bu oran yüzde 80’dir) Kalan kısmı sadece sütten oluşmaktadır. Margarin ise bitkisel temellidir. Bitkisel yağ, tuz, su ve emülgatörler gibi içinde birden fazla bileşen bulunur.
Tereyağı trans yağ içerir mi?
Tereyağı hiçbir kimyasal işlemden geçmez. Doğasında trans yağ bulunmaz.
Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?
Tereyağın gerçek olup olmadığını anlamak için basit testler:
1- Sıcak su testi: Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
2- Kesme testi: Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir. Yağın bütünü çatlıyorsa sahte olma ihtimali epey yüksek.
3- Erime testi: Tereyağını oda sıcaklığına bırakın ve bekleyin. Eğer yavaş yavaş yumuşuyorsa sorun yoktur. Ancak erirken su salıyorsa sahte olduğundan şüphelenebilirsiniz.
4- Renk testi: Tereyağını eritin. Eriyip tabağa akan kısımların rengine dikkat edin. Eğer erimiş kısımların rengi tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası vardır. Tavada erittiğiniz tereyağının göz göz olması ve köpürmesi gerekir. Eğer bu şartları yerine getirmiyorsa sahte olabilir. Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkmasıdır.
Tereyağını saklamanın en iyi yolu nedir?
Tereyağının kendi paketi içinde saklanması önerilmektedir. Üzerindeki son kullanım tarihine kadar buzdolabının en soğuk kısmında muhafaza edilmelidir. Buzdolabının kapak kısmında muhafaza edilmesi tavsiye edilmez.
Tereyağı etrafındaki yiyeceklerin kokularını bünyesine alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle balık, et, peynir veya meyveli gıdaların yanına konulmamalıdır. Aksi takdirde tereyağından çok diğer yiyeceklerin lezzetini alırsınız.
Tereyağı dondurulduğunda raf ömrü uzar mı?
Tereyağının derin dondurucuda (-18 °C) yaklaşık 6-8 ay bozulmadan kalabilme özelliği vardır. Bu nedenle tereyağını eğer hemen kullanmayacaksanız en iyi muhafaza edebileceğiniz yer derin dondurucudur.
1 yemek kaşığı tereyağı kaç grama denk gelir?
1 yemek kaşığı tereyağı yaklaşık 15 gram'a denk gelir.
Ambalajlı Tereyağı küflenir mi?
Ambalajlı tereyağı da küflenebilir; ambalajı açıldıktan sonra, bulunduğu ortamdaki mikroorganizma yoğunluğuna, bulunduğu ortam sıcaklığına ve bu ortamda kalış süresine bağlı olarak, yüzeyinden başlamak üzere küflenme görülebilir.
Bu bölüme eklenmesini istediğiniz sorular olması halinde lütfen
Sütaş Danışma Hattı’nı arayarak (444 4 788) ya da iletişim formunu doldurarak bize ulaşın.
İletişim formuna ulaşmak için lütfen buraya tıklayın.